En av Sveriges absolut vackraste städer är Karlstad. Den värmländska pärlan har mycket att erbjuda både vad gäller uteliv, naturlandskap, mysiga restauranger och underhållning som sport och musik. En vacker stad i hjärtat av Värmland med en lokalbefolkning som är kända för sin goa dialekt och sitt trevliga sinne.

Sola i Karlstad

Karlstad är känt som solens stad. De flesta har nog hört talas om uttrycket ”Sola i Karlstad”, vilket staden blivit starkt förknippat med. Uttrycket kommer av Eva Lisa Holtz som under 1700-talet drev ett världshus i Karlstad. Världshuset ska ha legat ungefär där dagens Mitt i City-galleria ligger i centrala Karlstad. Hon gjorde sig känd som en väldigt glad och trevlig värdinna, varpå uttrycket ”Sola i Karlstad” började användas för att beskriva henne. En tid efter hennes död restes en staty utanför stadshotellet i hennes minne, denna staty går under namnet ”Sola i Karlstad”. Successivt började staden få uttrycket som sitt smeknamn och 1989 gjorde Karlstads kommun om sin logotyp till en glad sol.

Vad finns att se och göra i Karlstad?

Karlstad har mycket att erbjuda. Det är en av landets större städer, men samtidigt finns mycket av den där mysiga småstadskänslan kvar. Folk är allmänt trevliga och det finns alltid något mysigt fik eller en romantisk restaurang som har öppet. Inför ett besök är tipset att hyra en bil, exempelvis genom privatleasing av en bil i några dagar. En av landets främsta ishockeyklubbar genom tiderna, Färjestads BK, har sin hemvist i Karlstad. Att gå på en slutspelsmatch i Löfbergs Lila Arena och se publikens entusiasm för sitt hemmalag är ett måste. Karlstad är även känt för musik och kulturliv. Flera kända musiker är födda och uppvuxna i staden. Det finns alltid någon intressant spelning att besöka för att se en ny stjärna födas, eller ett känt band som spelar på Nöjesfabriken eller inne i stora Löfbergs Lila Arena.

Det finns dessutom vackra miljöer med Klarälven som rinner genom hela centrala Karlstad. Klarälven skapar en romantisk känsla och en kvällspromenad längs älven en sen kväll efter en första dejt är magiskt. Flera restauranger och pubar ligger dessutom längs älven vilket är perfekt för en trevlig middag med vänner och bekanta.

Att Karlstad ligger precis intill Vänern gör att det finns gott om badplatser. Ute vid Skutberget, som ligger drygt en mil väst om centrala Karlstad, finns vackra stränder som nästan ger känslan av att befinna sig ute vid havet på Västkusten. På många ställen är det väldigt långgrunt vilket gör det barnvänligt och passande för alla åldrar. Vidare finns ett rikt naturliv för dig som söker äventyr ute i skog och mark. Vid Skutberget finns flera vandringsspår och spår för löpning samt utegym för dig som vill komplettera löpning med träning.