Karlstad är en värmländsk stad som har ungefär 61492 invånare. Många kanske tycker att det låter som en ganska liten stad, men Karlstad är faktiskt landets 17:e största tätort. Länet som helhet är mest känt för att ha vården som den största verksamheten, då det finns omkring 30 olika vårdcentraler i hela Värmland som man kan besöka. Dessutom har Värmland nästan lika många tandvårdscentraler, då de erbjuder 25 olika allmänna tandvårdscentraler från norr till syd och öst till väst.

Karlstads tandläkarvård

Bara i Karlstad finns det 6 olika tandläkarcentraler som man kan besöka, men i olika delar av staden. Alla dessa folkvårdscentraler har olika målgrupper inom sin verksamhet och vissa ligger mer centralt än andra. Karlstads 6 olika tandläkarcentraler är:

  • Norrstrand, Karlstad – Vanlig tandläkarcentral som riktar sig till alla, både stora som små. Tandvården ligger dessutom centralt. Öppettiderna är mellan 07:00-19:00.
  • Tingvalla, Karlstad – Ytterligare en tandvård som ligger centralt och riktar sig till alla. Öppettiderna är under vanlig kontorstid.
  • Molkom, Karlstad – Denna folktandvård ligger strax utanför Karlstads norra del och har annorlunda öppettider, då de har stängt varje onsdag, fredag och helg, samt stänger ibland vid lunchtid.
  • Våxnäs, Karlstad – Denna vårdcentral ligger i västra delen av staden och riktar sig till alla. Öppettiderna sker under vanlig kontorstid, det vill säga 07:30-17:00 under vardagar.
  • Kronoparken, Karlstad – Riktar sig främst till ungdomar och studenter som är i behov av tandvård, men även till barn och äldre. Även här är det vanliga öppettider mellan 07:30-17:00.
  • Haga, Karlstad – En folktandvård som är anpassade för de människor som är handikappade. De tar emot både stora som små. Öppettiderna är mellan 07:00-19:00.

Ibland kan det vara svårt att få en tandläkartid och framförallt om man är i behov av snabb hjälp då många tandläkarklinker i Karlstad endast har öppet under vardagar och dagtid. Då kan det vara en idé att kontakta andra läns akuttandvård. En av de större klinikerna med snabba kötider på både helger och kvällar är Stockholms distriktstandvård. Allt man behöver göra är att gå in på deras hemsida distriktstandvarden.se och boka den önskvärda tiden.

Karlstads sjukhus

Värmland har just nu 30 olika primära vårdcentraler varav 10 stycken av dem ligger enbart i Karlstad. Dessutom ligger en av länets 3 akutsjukhus i Karlstad vilket är Centralsjukhuset. På sjukhuset jobbar det ungefär 3800 utbildade läkare, sjuksköterskor, undersköterskor och andra medarbetare som dagligen hjälper och räddar liv på patienter i nöd.

Centralsjukhuset är en jättestor byggnad på 208900 kvadratmeter som årligen tar hand om 360200 patienter som är i behov av hjälp. Ungefär 67200 av dem kommer direkt till akutvården och cirka 19900 operationer sker per år, då är 41660 av dem oplanerade. Är man i mån om en stad som prioriterar vården, framförallt när det kommer till både tandläkarvård och vanlig primärvård är Karlstad en toppenstad att befinna sig i.