Friluftsliv i Karlstad

Det gamla myten om att solen alltid skiner i Karlstad kanske inte är hundra procent sanningsenlig. Men om du uppskattar friluftsliv och älskar att vara ute i naturen så spelar det inte så stor roll. För faktum är att det går att få fantastiska naturupplevelser oavsett vilket väder det är, under årets alla månader. På sommaren går det alldeles utmärkt att bada på någon av de tjugo kommunala badplatserna som finns i Karlstad. Vissa av dem erbjuder till och med simskola under högsäsongen. Vintertid kan man ägna sig åt skidåkning, antingen i något av de många fina längdspår som finns, eller i Bryngfjorden där det finns en anläggning för utförsåkning. Det finns även goda möjligheter till skridskoåkning, såväl på naturis som på konstis, både utomhus och inne. Andra populära friluftsaktiviteter som man kan ägna sig åt i Karlstad är fiske i Vänern eller Klarälven, cykling, löpning, ridning och mycket annat.

Vandra i naturen

En av de enklaste, billigaste och mest populära friluftsaktiviteterna man kan ägna sig åt är vandring. Allt fler människor upptäcker hur många goda effekter denna typ av friluftsaktivitet har. Att vandra i naturen har en positiv påverkan på både hälsan och humöret. Faktum är att det finns forskning som visar att människor som vistas mycket ute i naturen blir lyckligare och mer avslappnade. I Karlstad med omnejd finns runt 30 olika vandringsleder och hela 15 olika naturreservat. Vandringslederna är olika långa och har olika svårighetsgrad, från enklare stigar och leder som passar dig som upplever naturen tillsammans med små barn, till mer avancerade leder för dig som är ute efter en lite mer utmanande vandringstur. En del av vandringslederna är tillgänglighetsanpassade medan andra bjuder på mer orörd natur. på kommunens hemsida kan du hitta information om alla Karlstads vandringsleder och naturreservat, så att du i förväg kan planera din vandringstur efter just dina förutsättningar och önskemål. Kanske vill du vandra längs med strandängarna vid Vänerns strand, genom de djupa värmländska skogarna eller förbi vackra odlingslandskap. Och det går att göra året om!

Kläder efter väder

Att vandra och vistas i naturen är en fantastiskt välgörande och skön friluftsaktivitet. Och det bästa av allt är att det är helt gratis. Det enda du behöver är bra kläder. Det gamla ordspråket ”det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder” må vara en klyscha, men faktum är att det ligger väldigt mycket i det. Det finns nämligen friluftskläder för alla väder och årstider. Det första man bör tänka på är vad man har på fötterna. I butikerna finns en hel uppsjö av olika skor och kängor, men det viktigaste är att man har en stabil och halkfri sula. För just vandring bör det vara en dämpad, vridstyv sula. När det gäller resten av klädseln så är grundprincipen att klä sig enligt lager på lager-principen. Denna princip fungerar under alla årstider och alla väderlekar, men ju kallare och blåsigare väder desto viktigare är det att man följer principen. Det första lagret, understället, bör vara av ull. Som andra lager har man ett värmande mellanlager och ytterst ett vind- och vattentätt lager.

 
 
 

About the author

More posts by