Karlstad har många attraktiva bostadsområden att bjuda på och förklaringarna är flera. Staden har ett näst intill svårtslaget läge där den ligger mitt i Klarälvens floddelta. Just där älven rinner ut i Vänern breder den vackra gamla residensstaden ut sig. Vidare är innerstaden vackert pittoresk med många anrika 1800-tals och 1900-tals byggnader kvar. Här finns ett rikt kulturliv och många sport- och fritidsaktiviteter för invånarna. En högskola som har expanderat till att bli ett universitet är heller inte fy skam. Inpå knuten brusar de djupa värmlandsskogarna med oändliga möjligheter till friluftsliv – vad mer kan man önska sig? Staden har även riktigt fina ytterområden.
Fina villaområden och mysiga stadskvarter
Det är inte förvånande att av Värmlands 10 mest attraktiva bostadsområden ligger 7 stycken i Karlstads tätort. Idealet för många är Haga med Herrhagen och Råtorp på delad andra plats. På 10 minuters promenadavstånd från stadskärnan finns många eftertraktade boenden på nya kajlägen, som exempelvis Tullholmsviken som bildar en fortsättning på Karlstad centrum och som erbjuder Svanenmärkta bostäder. Karlstadborna är även mycket engagerade i sina friluftsområden. Kommunen bjöd in till medborgardialog om Skutberget och nästan 2 000 kommuninvånare besvarade en enkät om utveckling av området. I närheten av Skutberget ligger Bergvik, av många kallat Karlstads guldkust. Här breder fina villor, varav en stor del med sjötomt, ut sig vid Vänerns strand. I Orrholmsviken har många karlstadbor sina båtar. Här badar man på sommaren och åker skridskor på vintern. På Kasernhöjden nära centrum har man byggt om de gamla militärkasernerna till attraktiva lägenheter.
Gröna oaser med fickparker
Det kommunala bostadsföretaget Karlstads Bostads AB erbjuder lägenheter i de flesta bostadsområdena, men de räcker ändå inte till. Det finns därför en aktiv bostadsmarknad med många fina objekt till salu, både bostadsrätter och enfamiljshus. Kommunen arbetar sedan några år tillbaka aktivt med stadsutveckling i de inre hamnområdena som efter lång tid av industriell markanvändning blivit övergivna när industrierna har flyttat. Kommunen har högt satta tillväxtmål, både befolkningsmässigt och vad gäller miljön. I stadsmiljöprogrammet identifieras hur man vill göra Karlstad till en grön stad, en av metoderna är så kallade fickparker. En fickpark är en liten park med från några hundra till ca 1 500 kvadratmeter som är omsorgsfullt utformad med gedigna material. Fickparken ska bilda ett rum i staden och med hjälp av växtlighet, murar eller andra omgärdande väggar ha en tydlig avgränsning och upplevas som oaser i det hektiska stadslivet.