Så hittar du drömbostaden i Karlstad

Karlstad är mellanstor svensk stad med en kommun som har en rätt anspråksfull tillväxtplan för bygden. Det medför bland annat att det finns en växande bosstadskris inom kommunen. Det finns en bostadskö på 18 000 sökande och endast 500 lägenheter årligen att fördela, så det säger sig självt att väntan kan bli mycket lång. Det byggs en hel del nytt i Karlstad, men det räcker ändå inte till på långa vägar. Att Karlstad sedan är en universitetsstad med många studenter som strömmar till gör ju inte situationen lättare. Precis som i många andra svenska studentstäder idag händer det att studenter saknar permanent bostad och i vissa fall är det till och med så illa att studenter tvingas tacka nej till sin studieplats av denna anledning.

Finns mycket att välja på

Om man inte kan tänka sig en lång väntan på hyresrätter som ska bli lediga så finns ju alltid alternativet att köpa sin bostad, förutsatt att man har tillräckligt med tillgångar och en fast inkomst förstås. I Karlstad finns det många intressanta objekt på marknaden, det gäller att först bestämma sig för vad man är ute efter samt vilka behov man har. Om man är singel eller har familj gör förstås också väldigt stor skillnad för ens bostadssituation. Staden erbjuder ett brett utbud av både originella lägenheter i mysiga gamla stadskvarter och flotta villor eller trevliga radhus i stadens ytterområden. Var man än väljer att sätta bo i Karlstad så kan man vara helt säker på att man kommer att ha nära till en strand, antingen vid Klarälven eller vid Vänern.

Att kunna köpa sin egen bostad

Det finns flera sätt att få en bra överblick över den lokala bostadsmarknaden på. Man kan både kontakta det kommunala bostadsföretaget Karlstad Bostads AB, men även privata aktörer för att få koll på vilka hyresrätter som finns tillgängliga för tillfället. På köpsidan finns en mängd olika mäklare att tillgå, både för bostadsrätter och villor eller radhus. På plussidan kan man säga att bostadspriserna är långt ifrån de högsta i Sverige. En genomsnittlig etta i Karlstad ligger på 16 281 kronor medan en lägenhet i en vanlig stockholmskommun som Järfälla ligger på hela 38 199 kronor per kvadratmeter. Detta gör Karlstad till Sveriges andra mest prisvärda studentstad att köpa bostad i. Ändå landar ofta prislappen för en mindre etta runt halv-miljonen, en summa som överstiger många studenters eller andra yngre personers budget. Dock har undersökningar visat att 75 % av studenters föräldrar skulle vara villiga att köpa en bostad åt sina barn när de studerar på annan ort och hela 50 % skulle även ha råd att faktiskt göra det.

 
 
 

About the author

More posts by