Stadens historiska, unika och kända bostadshus

Karlstad är en mellanstor svensk stad med en spännande historia och intressanta byggnader. Den stora branden 1865 totalförstörde staden som efteråt visserligen byggdes upp igen, men denna gång med mycket bredare gator som skulle förhindra samma snabba spridning i de förr så trånga gränderna, om en brand skulle utbryta på nytt. Den nya staden anlades utefter ett strikt rutnät och centrum utgörs av det rymliga Stora Torget där det pampiga Rådhuset placerades. En bit bort ligger också Karlstad domkyrka. Karlstad är en gammal vikingastad och hette då Tingvalla. Under åren har regementen, sport (hockey), stora diktare och högskolan som sedermera blev universitet präglat staden. På senaste tiden har även en hel del myndigheter och företag utlokaliserat hela eller delar av sina verksamheter dit.

Byggt i floddeltat

Karlstad är byggt mitt i ett brett floddelta där Klarälven rinner ut i Vänern. Man kan inte berätta om staden utan att nämna den unika Värmlandsoperan som ligger mitt i Karlstad vid Klarälvens strand och som är känd långt utanför Sveriges gränser. Sockerslottet är en annan av Karlstads mest berömda byggnader. Palatset byggdes som en privatbostad och var den första huset i Karlstad med badrum. Sockerslottet utsågs 2001 till Värmlands vackraste byggnad. En av de få byggnader som överlevde den stora branden är Expositionshuset, en byggnadsminnesmärkt utställningshall från 1862 och idag är det världens enda kvarvarande utställningshall från 1800-talet. Värmlandsteatern huserar i det anrika Tempelriddarhuset. Även i det som kallades kvarteret Mercurius förr har mycket hänt. 2016 invigdes en rad nya hyreslägenheter som ska ligga ovanpå det nya köpcentret Merkurius.

Sola i Karlstad

Att sola alltid skiner i Karlstad känner säkert alla till. Men att Sola var smeknamn för en kvinna som hette Eva Lisa Holtz och som ägde och drev ett värdshus i Karlstad på 1700-talet är det kanske färre som känner till. Sola blev hon kallad för sitt glada och “soliga” humör och värdshuset kallades kort och gott för Solas. Staden har gjort just en sol till sitt varumärke och 2007 visade en undersökning att det var Sveriges tredje starkaste, bland kommuner. Det finns elaka rykten som säger att Sola egentligen kan ha varit något av en glädjeflicka i Karlstad, speciellt om man tänker på den miljö där hon arbetade, men detta är något som Karlstadborna själva inte alls vill höra talas om. För dem kommer Sola i Karlstad alltid att vara deras egen speciella solstråle och glädjespirdare.

 
 
 

About the author

More posts by

 

 
 
manifesto