Sevärdheter i Karlstad

Karlstad har en rik historia och är vackert beläget vid deltat där Klaraälven mynnar ut i Vänern. Det finns således många aktiviteter som kan locka turister till staden, om det så bara är att njuta av det vattennära läget och fiska, paddla kanot, åka på en tur i skärgården, åka vattenskidor eller bara bada. För familjen finns också ett mer äventyrligt inomhusbad, Sundstabadet. Här finns något för alla i familjen, oavsett ålder. De lite yngre kan leka i äventyrsbadet. För den hurtiga i familjen finns både träningsbassänger och ett gym, och för de som vill ta det lite lugnare på semestern finns en relaxavdelning där man bland annat kan njuta av ett hamamrum (turkiskt bad), upplevelseduschar och bubbelpooler. Det är en nybyggd anläggning som stod klar 2013, så alla faciliteter är moderna och fräscha.

Föredrar man att insupa den lokala historian på sin semester kan en tur till Karlstads domkyrka vara att rekommendera. Tornet byggdes till under 1700-talet, men kyrkan har ännu äldre anor. Den var från början tänkt att bli en centralkyrka, men altaret flyttades sedan längst in i kyrkan, vilket gjorde den till en långkyrka. Detta förstärktes i och med att tornet byggdes.Sevärdheter i Karlstad 1

Den historieintresserade finner också flera intressanta museer i staden, bland annat Brigadmuseum och Gustaf Frödings födelsehem. På Brigadmuséet kan man uppleva militärhistoria från andra världskriget till början av 1990-talet. Det är en interaktiv utställning där man får följa historien genom ögonen på en värnpliktig soldat. Förutom krigshistoria får man även se hur det svenska samhället utvecklades. Utställningen passar alla åldrar, då vuxna i högre utsträckning kan ta del av den fakta som presenteras i utställningen, medan de lite yngre till exempel kan provligga i soldaternas sängar och besöka tältlägret där man kan lyssna på soldater som pratar. Tar man sig lite utanför Karlstad, cirka 8 kilometer öster om staden, kan man uppleva det kulturcentrum som är Alsters herrgård. Herrgården är Gustaf Frödings födelsehem, där den svenske skalden föddes år 1860. Gården fungerar numera som minnesgård åt Fröding, och som besökare kan man njuta av de vackra omgivningarna och inta en mysig fika eller lunch på caféet som finns i anslutning till gården.

Karlstad har mer att erbjuda den nyfikne, men besöker man dessa sevärdheter har man sannolikt sett det bästa av staden.

 
 
 

About the author

More posts by