Sport i Karlstad

Karlstad har en historia som innehåller stora sportframgångar inom många olika sporter. Oavsett om det rör sig om ishockey, bandy, fotboll eller skidåkning har Karlstad ofta haft elitidrottsmän och -kvinnor representerade. Flera lag från Karlstad har vunnit SM-guld gång på gång under sina storhetstider och de fortsätter att vara en viktig kraft inom sporten idag. Några av våra mest folkkära idrottare kommer från Karlstad. Det inkluderar exempelvis handbollsspelaren Per Carlén, en av de viktigaste grundbultarna i landslaget under 1980-talet, och Ann-Louise Skoglund, som tog ett EM-guld på 400 meter häck 1982.

 

Individuella idrottare som representerar Karlstad finns det också gott om, men det är ändå lagsporterna som starkast förknippas med staden. Ishockeylaget Färjestad bildades 1932 och blev snabbt en stormakt inom ishockeyvärlden. Totalt har de tagit nio SM-guld, vilket är ett av Sveriges bästa facit bland ishockeyklubbar. Desto mer imponerande är det när man betänker att sex av dessa har kommit under de senaste 18 åren. Det ger ett snitt på ett guld var tredje år och det kan få lag matcha. Mellan åren 2001 till 2006 var man i final varje säsong, något som ingen annan klubb har lyckats med tidigare – eller senare.Sport i Karlstad 1

 

Fotboll har alltid varit en sport som legat Karlstad-borna varmt om hjärtat. Ändå har det inte gått helt smärtfritt genom åren. Det mest framgångsrika laget från staden är Karlstad BK som dessvärre aldrig nått allsvenskan. Däremot har man under årens lopp spelat hela 33 säsonger i den näst högsta serien. På senare år har de fallit tillbaka och de huserar numera i fjärdedivisionen. Även bandylaget Boltic har sett sina glansdagar passera. Mellan 1979 och 1985 vann man ofattbara sju SM-guld i rad, och man fortsätter att dominera bandyn långt in på 1990-talet. Men under det nya millenniet har klubben dragits med stora ekonomiska problem och de kämpar nu i botten av allsvenskan.

 

Karlstad har länge varit en bra plats för nya sporter att växa fram på. När ishockeyn var ny i Sverige låg Karlstad i framkant för att sprida den på bred front. Om du hellre ägnar dig åt annat än sport finns det många alternativ för dig. Du kan köpa en resa, en ny bil eller sexleksaker som en dildo för att få spänning i vardagen.

 
 
 

About the author

More posts by