Wermland Opera

Wermland Opera, kanske mer känd under sitt tidigare namn Värmlandsoperan, är baserad i Karlstad. Operan har genom en mängd framgångsrika uppsättningar av opera skapat sig ett gott rykte, och är vida känd. Operan arrangerar dock inte bara operaföreställningar, utan även musikaler och operetter. Den har sin bas på Karlstads teater, men turnerar också med sina föreställningar. För att kunna driva sin verksamhet har operan 65 fast anställda, och runt 300 årsverkande.

Wermland Opera har långa anor, då den innan den hette Värmlandsoperan var Musikteatern i Värmland, ett teatersällskap som grundades redan 1975. En förändring skedde dock i och med länsmusikreformen år 1988, då Musikteatern i Värmland slogs samman med Säffleteatern, regionmusikavdelningen och Rikskonserters Värmlandskontor. Tillsammans bildade dessa sällskap, organisationer och föreningar Värmlands teater- och musikstiftelse, och denna stiftelse, med bas i Karlstad, är idag huvudman för Wermland Opera och för operans tillhörande orkester, Värmlandsoperans Sinfonietta.1280px-Spinneriet_Karlstad

Som nämndes ovan turnerar Wermland Opera med sina uppsättningar, men när de är på hemmaplan använder de Spinneriet i Karlstad för lite mindre uppsättningar, och Karlstads teater för större evenemang. Karlstads teater är en imponerande, vit byggnad som ligger på Klara i Karlstad. Den ritades av Axel Anderberg och invigdes år 1893. I dess salong ryms 397 åskådare, och dessa platser fylldes vid teaterns invigning av publik som kommit för att se den första föreställningen på teatern, en invigningsprolog skriven av Gustaf Fröding. Sedan dess har byggnaden varit scen för många pjäser, och den har till och med fungerat som biograf under flera år, sedan den byggts om år 1937. Vid byggnadens 100-årsjubileum återställdes den dock så nära sitt ursprungliga skick som möjligt. Denna byggnad används så flitigt av just Wermland Opera att den i folkmun kallas för Värmlandsoperan. Wermland Operas mindre scen, Spinneriet, är en gammal industrilokal i tegel som ligger på Kvarnberget i Karlstad.

Om du har biljetter till en föreställning med Wermland Opera, som du inte gärna vill missa, men känner av illamående, kan det vara skönt att prata med en läkare om saken för att få råd om hur du kan mildra besvären och huruvida det kan röra sig om något allvarligt inte.

 
 
 

About the author

More posts by